Om Stenhammarkören


Stenhammarkören i Lidköping är en blandad kör som bildades 1988. 

Kören är en del av Kållandsö-Stenhammar Missionförsamlings arbete.

Vi har genom åren botaniserat bland olika musikstilar och framfört musik som spänner över ett stort spektra, från Bach´s juloratorium till låtar av svenska rock- och vispoeter. 

Under 2007 startade kören upp igen efter ett uppehåll och framförde projektet ”Eurovision Song Concert” med Rebecca Malmborg som ny körledare. Konserterna lockade rekordmånga besökare till Stenhammarkyrkan.

 

2008 var ett jubileumsår för Stenhammarkören och körens 20-årsjubileum firade vi med ett samarbete med Nya Stadens Storband med inriktningen gospel och soul.

 

2010 var vi tillbaka i Stenhammarkyrkan och filmmusik stod på repertoaren. Därefter följde projektet Vågarna hösten 2011 på tema vatten. Återigen hade vi Rebecca Malmborg som körledare. Vi gjorde också ett gästspel på Familjens Julkalas i Lidköping Sparbanken Arena i december 2010.

 

Våren 2013 firade kören 25-årsjubileum med konserten – Så mycket bättre. Vi botaniserade bland tidigare projekt och gjorde gamla låtar i nyare tappning. Rebecca Malmborg var vår gästsolist och ny körledare var Yvonne Bjerkevik

2013 framförde kören tillsammans med barn till körmedlemar en julkonsert under första advent helgen.

Våren 2015 genomförde vi projektet - The Boxer. Kören framförde den 14-15 mars totalt tre konserter med låtar från Simon & Garfunkels repertoar under ledning av Yvonne Bjerkevik. Körprojektet The Boxer genomfördes tillsammans med Simon Ljungman och hans gode vän musikern och arrangören Fredrik Berglund. Simon var Artist in Residence vid Vara Konserthus och syns också i På Spårets husband Augustifamiljen, De två har tillsammans arrangerat låtarna för kör i The Boxer.

Kören medverkade även vid en vis- och körfestival i Karlsborg den 14 juni


2015 framförde kören återigen tillsammans med barn till körmedlemar en julkonsert under första advent helgen.

 

2016 skulle Ted Gärdestad ha fyllt 60 år.
Detta uppmärksammade kören genom tre konserter tillsammans med Jörgen Fredriksson.

Det var tre fullsatta salonger som uppskattade föreställningarna.

Körledare var Nina Kejnell

 

2017 var ett intensivt år för kören.

Vi började med att helgen 13-14 maj framföra ett musikal projekt ”Music of the Night” med Peter Johansson som solist. Den 21 juni sjöng vi på DINA-Scenen. Då blandade vi låtar från Ted och musikal projekten.
Vi medverkade i musikalprojektet ”Från Broadway till Duvemåla” Den 30 september var vi i Jönköping och
den 8 oktober i Vara.
Första advent helgen framförde vi 3 julkonserter.
15 december medvekade vi med 3 sånger vid ”Lidköping för Musikhjälpen 2017”

 

2018 var också ett intensivt musikår för kören.

Vi började den 26 januari att medverka vi Lidköpings Biblioteks 5 årsjubileum.

Sedan fortsatte det med en regnig konsert på Dina Scenen den 20 juni.

17-18 november firade kören sitt 30 års jubileum med att sjunga låtar av Björn och Benny.

Kören avslutade året med att åter igen medverka vid ”Lidköping för Musikhjälpen".

 

2019 medverkade delar av kören i Vara konserthus vid projektet Västra Götaland Sjunger 6/5 och 10/11.

Onsdagen den 19 juni var det åter dags för Dina Scenen. 17.45 när kören höll på att förbereda sig började det hagla. Haglen var upp till pingisbollar i storlek, det slutade hagla kl. 18. Konserten började kl. 19.00 men fick avbrytas efter en kvart då åskan kommit för nära.

Kören beslutade göra ett nytt försök på Skogshyddan den 18 augusti men vädret var inte med oss så vi fick flytta in i Stenhammarkyrkan.  Det kom så mycket folk att vi fick sätta in en extra föreställning.

 

2020 har vi startat året med att bjuda in Simon Ljungman, Fredrik Berglund och Olle Lundberg. Tillsammans framförde vi ett Beatles projekt i Stenhammarkyrkan 22-23 februari. Det var drygt 800 personer i publiken.

 

Efter att vi haft våra konserter stängde Sverige p.g.a. Covid19

 

Körens stora projekt för 2023 var ”Svenska favoriter – från Skifs till Stenström”. Det framfördes i november 2023 av 60 körsångare tillsammans med femmannaband och Markus Weimar som gästsolist under ledning av körledare Nina Tågerud. I juni deltog Stenhammarkören i projektet ”Den sjungande staden” ihop med ett stort antal av Lidköpings övriga körer. I juni genomfördes även en konsert på DINA-scenen i samarbete med Lidköpings kommun med låtar från både tidigare projekt och lite smakprov inför hösten.


Kören arbetar i projektform vilket innebär att vi repeterar inför en konsertserie som är fördelad på en eller två helger.
Antalet repetitioner styrs av projektets omfattning. Övningar äger rum ca varannan vecka och vi blandar söndagar med onsdagar. Tider för övningarna finns under fliken Aktuellt projekt.


Inför varje nytt projekt har man som körmedlem möjlighet att ta ställning till om man vill vara med. 
Det innebär att storleken på kören kan variera något mellan de olika projekten. 
Vi brukar ge en till två konsertserier per år. 
 

 


TILLBAKA TILL STARTSIDAN


Vid frågor kontakta Charlotte Backman E-post stenhammarkoren@stenhammarkoren.org

Sidorna uppdaterades 2020-03-11